Takaisin Tiedotteet -sivulle

Irwin Goodman -instituutin tiedote 11.5.2018


Puoli vuosisataa Reteesti vaan

Irwinin 60-lukua kauppakeskus Goodmanissa Hämeenlinnassa 18.5.2018 asti

Irwinin musiikkia laajalla spektrillä ja suurella tunteella - Goodman-duo näyttelyn päättäjäisissä Kummeli Bar 19.5.
Irwin saapui Goodmaniin, tai Irwinin henki - no joka tapauksessa Irwinin henkilökohtaiset tavarat ja paperit, musiikki - ja ystävät saapuivat...

Irwinin 1967-68 hittikimaran huipennus, Reteesti vaan -LP ilmestyi 50 vuotta sitten. Folklaulajana aloittanut Irwin oli koko kansan suosikki. Näitä tarinoita ja musiikkia on läsnä näyttelyssä. Näyttely on päivittynyt, laajentunutkin aika tavalla ensimmästen päivien jälkeen viimeiselle viikolleen! Näyttely kannattaa käydä katsomassa jos se suinkin vaan on mahdollista. Näyttelyviikkojen päätteeksi: Maan mainio Goodman-duo (Ari G ja Iso J Fredrikson) näyttelyn kokokansan karonkassa Kummeli Bar 19.5. Show sisältää yhteenvedon näyttelystä muutamin sanoin, ja runsain sävelin!

Näyttelyä on käytyt katsomassa mukavasti, kauppakeskuksen asiakkaiden lisäksi faneja eri puolelta Suomea, ja hämeenlinnalaisia, varta vasten näyttelyä katsomaan tulleita. Useimmilla kävijöillä on jonkinlainen henkilökohtainen suhde aiheeseen ja henkilöihin. Paikalla on vieraillut myös Suomalaisen kevyen musiikin kirkkaimpia tähtiä ja muita Irwinin ja Vexin tuttuja, sekä Ryyrannan vieraita, mm. legendaaristen Parolan juhannusjuhlien pääorganisaattori, sekä mm. Eino Grön, joka muuten lauloi Ryysyrannan tupareissa Junnu Vainion tilaisuuteen tekemän laulun, säestäjänä toimi Lasse Mårtenson. Grönin, Mårtensonin, Vexin, Irwinin ja koko silloisen Suomen vihteen kerman kuvia kyseisestä juhlasta (Ryysyrannan tupaantuliaiset) esillä näyttelyssä. Näyttelykuvakoosteen alarivillä Eino Grön sen kuvan vieressä, jossa laulaa tuota merkkiteosta Ryysyrannassa. Kuva otettu Goodmanissa tällä viikolla. (Kuvat: Ari Lahti)

Kun 50 vuotta sitten toukokuussa julkaistiin Irwinin neljäs pitkäsoitto, nousi se heti myyntilistojen ykköseksi – se oli huipentuma Irwinin silloisessa hittiputkessa, joka oli alkanut vajaata vuotta aiemmin, Ryysyranta-singlestä (joka oli Suomen eniten myyty levy 67-68, ja Irwin sai siitä ensimmäisen kultalevynä – ne oli silloin harvinaisia, vain noin yhden käden sormissa laskettava määrä artisteja oli sellaisen ennen Irwiniä saavuttanut..). Irwinin ensimmäinen kultalevy, tai ensimmäiset kultalevyt ovat esillä näyttelyvitriinissä. Tuon ajan kaikki äänilevyt ovat niin ikään nähtävissä ja jopa (muutama "kuunteluvinyyli") kuultavissa aidolla 60-luvun levysoittimella soitettuna. Pelkästään äänilevyjä ei esitellä, vaan tarinat niiden takana ja koko tuo aika on käsittelyssä. Laulujen tekemisestä ja esittämisestä on aitoja dokumentteja; mm. alkuperäissanoitus (Emil Reteen kirjoittamana, Irwinin lisämerkinnöin), samoin sävellyksistä ja sovituksistakin. Hämeenlinnan aikoja tuodaan eritoten esille, kuten menestyksen merkkejä, amerikkalaista urheiluautoa ja Ryysyranta-taloa, unohtamatta henkilökohtaista elämää tähteyden aikana ja ennen sitä. Erityisessä syynissä olevaa aikaa (1967-1969) voidaan kutsua laskutavasta riippuen Irwinin ensimmäiseksi tai toiseksi kultakaudeksi. Ja tämä aika (ja sitä edeltävät vuodet) on näyttelymme teema. Tervetuloa tutustusmaan laajaan materiaaliimme, joka sisältää paljon alkuperäisaineistoa, ja muutamia esineitä, joita ei ole koskaan aiemmin yleisön nähtävillä ollut!

Irwin-näyttelyn, tai oikeastaan voisi jo sanoa; toukokuun Irwin-viikkojen ohjelmaan kuuluu myös parit Goodman-live -tilaisuudet. Näyttelyviikkojen lopuksi on Kummelissa (ent Hemingway’s, nykyisin 7.5. alkaen uudella brändillä; Kummeli Bar Hämeenlinna, Raatihuoneen katu 16), eli Scandic hotellin viihtyisässä kaupunkipubissa, päättäjäisiltamat, niin ikään livemusiikin parissa. Illan vauhdittajana monipuolinen, sielukas ja vauhdikas Goodman-duo! Ari G Lahti ja Juhani Iso J Fredrikson on perehtynyt Irwinin musiikkiin parin kymmenen vuoden aikana yhdessä ja sitä ennen kumpikin vuosikymmeniä jo muissa yhteyksissä. Vapaamuotoista yhteislaulua on myös odotettavissa. Yhteislaulujen vetämisessä miehillä onkin kokemusta jo monesta yhteydestä, varsinkin Fredriksonilla. Viime kesänä (niin juuri sinä kesän kauneimpana päivänä heinäkuun alussa) Goodman-duolla olikin suosittu ja kiitetty, pelkästään Irwinin lauluihin perustuva yhteislauluilta Suomen Kesäteatterissa. Samoja tunnelmmia nytkin varmasti tarjolla. Kummelin Irwin-illan showtime klo 22. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

11.5.2018 Hämeenlinna