Irwin Goodman -instituutin Esittely (pdf) - Lataa tästä Adobe Reader -ohjelma

Irwin Goodman -instituutti

Irwinillä on oma instituutti. Se ei ole akateeminen tutkimuslaitos eikä ensinnäkään mikään laitos, vaan ennemmin henkisen pääoman keskittämistä kuin omaisuuden, esim. rakennusmassojen kokoamista. Instituutilla on tehtävä - Irwinin elämäntyön vaaliminen myös vakavassa mielessä. Irwiniin liittyvä julkaistu aineisto tullaan tallentamaan instituutin huostaan digitaalisessa muodossa tulevaisuudenkin tutkijoiden käytettäväksi. Irwin -instituutissa on useita tutkijoita ja asiaan syvällisesti perehtyneitä toimijoita. Instituutin voimahahmoina ja vaikuttajina toimivat asiantuntijat Veikko Tiitto ja Ari Lahti.

Irwin ja instituutti kaikille!

Irwin on ilmiönä vailla vertaa, levykeräilijöiden ykkössuosikki ja yhä uusia ihailijoita retkahtaa Irwinin musiikkiin, sellaisiakin nuoria tyttöjä ja poikia, jotka eivät olleet vielä edes syntyneet irwinismin aikana. Irwinillä ja hänen musiikillaan on laaja kannattajajoukko. Kaikista ikä- ja väestöryhmistä löytyy Irwin-diggareita. Lisäksi Suomi on täynnä ihmisiä, jotka ainakin tuntevat Irwin Goodmanin hahmon, legendat ja hittibiisit hyvin - heille myös haluamme avartaa näköaloja tästä, kovin yksipuolisen julkisuuskuvan omaavasta kansantaiteilijasta. Irwinistä puhuttaessa pitää muistaa myös tämän lahjakkuus ja ammattitaito, niin säveltäjänä kuin esiintyvänä taiteilijanakin. Myös Irwinin inhimillisemmän puolen ja upean persoonan haluamme tuoda paremmin suurelle yleisölle nähtäväksi.

Irwin Goodman -instituutti kerää aineistoa kansalta, onhan kyseessä tulevaisuuden todellinen kulttihahmo - tällaiset miehet nousevat arvoon arvaamattomaan, kun me kaikki Irwinin ajan eläneet sukupolvet olemme poissa ja silloin instituutistakin tullaan kysymään, minkälainen mies tämä Irwin Goodman oikein oli, joka oli omana aikanaan jokseenkin väärin ymmärretty, vaikkakin kansan rakastama ja muutti osaltaan suomalaista kevyttä musiikkia ja jonka kaikki tulevaisuudessakin tuntevat, mutta josta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi. "Kuka oli Irwin", tullaan vielä kysymään monta kertaa. Hyvä niin, siihen mekään emme voi tyhjentävää vastausta antaa, emmekä haluakaan, mutta kansan äänen haluamme tästäkin aiheesta säilyttää tuleville polville! Keräämme kaikkea mahdollista aineistoa Irwinistä, muistoja, kuvia, ääninauhoja, kuvanauhoja ja vaikkapa niitä muutamaa hattua, jotka ovat kadonneet miehen kiertäessä maatamme. Irwin-museo ei ole enää päähankkeemme (niin kuin instituutin synnyinhetkinä 1998), mutta sitäkään ei ole kokonaan haudattu - jossain päin Suomea tuo Irwin-museon peruskivi on jo muurattu. Niin, ehkä se on meidän kaikkien sydämissämme ainakin. Ja kansallisaarrettamme emme jätä minkään museoon pölyttymään, vaan sitä aarretta pidämme mukanamme joka päivä, viedessämme sitäkin omalta osaltamme kohti tulevaisuutta.

Tässä kahden Irwinin kaupungin - Hämeenlinna ja Tampere - välimaastossa, Valkeakoskella, 26.9.2006

Irwin Goodman -instituutin toiminnanjohtaja Ari Lahti
ari.g.lahti@gmail.com

Sivun ylälaitaan