Takaisin Uutiset -sivulle


IrwinGoodman.com
Julkaistu 14.1.2021
Päivitetty 9.2.2021 (jatkettu)


Juttu edelliseltä sivulta Irwinin muisto ei himmene, osa 1 jatkuu tässä:

Irwinin muisto ei himmene (-osa 2)
Sitkeä ja niin kovin itsepäinen hän oli myös Periksiantamaton luonne tuli esille ja korostui erityisesti verottajan kanssa taistellessa. Se oli koko uran aikainen projekti, joka alkoi epäselvissä olosuhteissa joskus 1969, ja sen jälkeen arvioverotus sanktioineen jauhoi verovelat miljooniin markkoihin. Ensin meni auto, sitten irtaimisto, sen jälkeen talo. Rahaa oli tullut paljon, mutta sitä meni enemmän.

Sen jälkeen veroilmoitusta ei edes yritetty enää tehdä. Irwin olisi tarvinnut ehdottomasti taloudellisen neuvonantajan, tai edes kirjanpitäjän. Idearikkaat taitelijat, Hammarberg ja Salmi, löysivät kyllä keinot tehdä omaa erityistä materiaaliaan, ja menestystä myös keikkamarkkinoilta, josta varsinaiset tulot siihenkin aikaan haettiin. Mutta talouden hallinta ja sen puolen realiteetit olisi pitänyt edes jotenkin kyetä ottaa huomioon. Niin ei vain käynyt, ja sekin kaikki on historiaa, vieläpä räiskyvää sellaista.


Menestyjät, Irwin ja Vexi, jälleen yhdessä

Niin kuin muistetaan, Irwin nousi tuon, kenties kaikkein kovimman takaiskun, Ryysyrannan menettämisen jälkeen. Ja hän ponnahti vieläkin korkeammalle suomalaisen yleisön suosioon. Mutta kuitenkin uskon, että tuo 1960-70-lukujen vaihde vaiheineen jätti jälkensä miehen sisimpään. Eräs hänet hyvin tunteva henkilö sanoi vankkana käsityksenään, että "se kaikki söi Anttia sisältä päin". Se on helppo uskoa. Ja vaikka se ei päälle näkynyt, oli sillä omat vaikutuksensa. Eikä kysymys ollut vain rahasta, tavarasta, tai kiinteästä omaisuudesta, mammonasta, tai edes kunniasta, isompien asioiden kanssa siinä oltiin tekemisissä.

Sen jälkeen nousuja ja laskuja oli vielä muutamia. Ehkä pahin lasku oli noin viiden vuoden kuluttua tuosta. Olen kirjoittanut siitä muistiin näin:

Lainaus Vuosikertakirjasta:

"Mä luen Urkin matkoista lehdistä, se käy Brasiliassa – kalassa.
Mäkin söisin kalaa, mutta mull ei oo varaa, mä maksan veroja..."

– Irwin vuonna 1975

Muistui mieleeni tuo Irwinin kuolematon lause ajalta jolloin hänet oli nujerrettu verottajan mielivallalla ja vähä muutenkin. Tuo vuosi 1975 oli Irwinin uralla ainoa vuosi, jolloin ei yhtään levytystä, tai edes minkäänlaista levyjulkaisua tehty. Oli kulunut kymmenen vuotta uran alusta, useampi lama oli koettu, mutta toinen toistaan upeampia nousuja takaisin parrasvaloihin oli myös jo nähty. [Lainaus kirjasta Vuosikertakirja 1, Irwin]

Kuten asiansa osaavat artistit ja lauluntekijät, myös Irwin ja Vexi osasivat lukea ajan trendejä, pystyivät aina muovaamaan omaa pakettiaan kulloiseenkin aikaan sopivaksi. Myös toinen tosiasia oli hallussa; he tiesivät, että menestyäkseen lauluja pitää tehdä paljon - monestakin eri syystä. Lisäksi keikoilla on hyvä käydä aika tiiviisti yleisönsä luona. Olin tuossa hommassa mukana monet vuodet 1980-luvulla. Irwin oli todella rautainen amaattilainen ja voisi sanoa, sellainen työtä pelkäämätön oikein reilu viihdealan työmies! Irwinin ja Vexi paketissa (jossa myöhemmin oli olennaisena osana tietenkin Kassu Halonen) oli palikat kohdallaan. Ei riitä että hoitaa vaan yhden osa-alueen, vaan menestymisen mahdollistavia olennaisia asioita on monta. En lähde syitä tässä erittelemään. Olemme tehneet näistäkin asioista kirjailjakollegani Veikko Tiiton kanssa tarkempaa analyysiä ja kuvausta pian ilmestyvässä kirjassamme Reteesti vaan, Irwin Goodman.


Irwin Lavajärvellä 1980-luvun lopussa

Irwinin (Antti Hammarberg) karismaattinen persoona sekä hänen monien taitojensa ja ominaisuuksiensa ainutlaatuinen yhdistelmä teki syvän vaikutuksen ihmisiin ja käsite Irwin Goodman on laajempi kuin vain tämä tunnettu suomalainen artisti. Ratkaisevan tärkeä merkitys on ollut myös Vexi Salmen panostuksella Irwinin uraan ja tuotantoon.

Lainaukset kirjoista:

Vuosikertakirja 1, Irwin (Ari Lahti) ValkeakoskiMedia 2005, 7. painos 2020
ISBN 978-952-68102-7-0

Reteesti vaan, Irwin Goodman (Veikko Tiitto, Ari Lahti) ValkeakoskiMedia 2021
ISBN 978-952-68102-5-6

Kirjat on tilattavissa mm. verkkokaupasta: Retee kauppa
Kustantajan verkkosivuilla aiheesta lisää: ValkeakoskiMedia

Julkaistu 14.1.2021
päivitetty 9.2.2021 (jatkettu)
mm. lisätiedot ja kirjalainaukset

Ari Lahti
IrwinGoodman.com