Takaisin uutiset -sivulle

Irwin Goodman Instituutti

Suomi 100 – puolet Ryysyrantaa


Juhlapamfletti: Oma etu / yhteinen hyvä
- otteita Goodman-lehden pääkirjoituksesta 5.12.2017



Nyt on juhlittu satavuotiaan isänmaamme itsenäisyyttä ja erään merkittävän laulujulkaisun juhlavuotta, sekä klubinestorin synttäreitä – Vexi, alias Emil von Retee täyttää pläjäytti kolmevarttia täyteen, eli 75 v mittarissa. Välitin onnittelut ”Vonille” meiltä kaikilta ja mehän tiedetään että Vexi on paitsi irwinismin isä myös merkittävä osa sitä Irwin-kokonaisuutta, jonka Suomen kansa on oppinut tuntemaan. Vexin ensimmäinen varsinainen mestarityö sellaisena kaksvitosena nuorukaisena oli Ryysyranta. Irwinin keikkamatkaltaan tuomasta alkuperäisideasta, Topi Kärjen valvonnassa terävällä kynällä ja erityisellä tarkkuudella tehty teksti on suomalaisuutta viihdyttävästi syväluotaava ja kokonaiskuvaa täydentävä. Kurjuuden kuvaus, peruspositiivinen, varjoalueiden sävyjen, valojen, ilojen ja värien välittäjä! Nyt tänä syksynä tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä kun tuo Irwinin ensimmäisen megasuperhitti julkaistiin. Todelliseksi ikivihreäksi muodostunut Ryysyranta-laulu on jo lähes kansan-, tai ainakin meidän porukoissa oikeastaan jo kansallislaulun asemassa satavuotiaassa Suomessa, jonka tähänastisen historian puoliväliin laulun julkaisu sijoittuu. Silloin juhlittiin nimittäin 50 -vuotiasta, vielä suht’ nuorta tasavaltaamme.

...

Itsenäisen Suomen ”tasan sata” on ollut kaikkien suomalaisten yhteinen juhla. Itsenäisyyden merkitystä on vaikea ymmärtää meidän, jotka olemme vapaaseen Suomeen syntyneet ja tässä upeassa, turvallisessa maassa tottuneet elämään. Moni asia täällä kun on meille itsestään selvää. Perusasiat todentotta ovat kunnossa. Perustarpeet ovat useimmilla tyydytetty, tai ainakin olisivat tyydytettävissä. Turvallisessa lintukodossa on muun muassa mahdollista vapaasti ilmaista mielipiteensä, vaikka vähän jyrkemminkin, ilman että oma tai läheisten turvallisuus siitä välittömästi murenisi. Kritisoitavaa aina on, eikä vähiten oikeudenmukaisuuden tai paremminkin sen puutteen merkeissä. Irwinismin hengessäkin käsiteltäviä aiheita riittää yhä. Onneksi koto-Suomessamme ei näiden laulujen myötä ole ollut tarve taistella ihmisoikeuksista tai vapaudesta (ainakaan sen rankimmissa muodoissa). Herroja on herjattu rennosti laidasta laitaan, hallitus on aina väärä jne. Todellisia epäkohtia on kuitenkin paljon ja lähtökohtaisesti poliitikot ovat usein vain oman edun tavoittelijoita. Tämä vanha totuus pitää yhä paikkansa. Puoluekannasta riippumatta 200 egoistilla on oman perseen turvaaminen asialistalla ykkösenä. Tästä tuorein esimerkki on sopeutumiseläke. Siitä haluavat he kaikki nauttia, eikä sellaisesta ”ilmaisesta” rahasta edustajien enemmistö ole ollut valmis missään tapauksessa luopumaan. Kissa on nostettu pöydälle ja ”maan tapaa” on arvosteltu merkittävien tahojen toimesta, presidentti Sauli Niinistöä myöten. Kansanedustajien mielipiteet eivät hievahdakaan. Monesta muusta ollaan valmiita leikkaamaan, tai vastaavasti tietenkin kohteisiin satsaamaan, jos vain itselle saadaan sen myötä valtaa haalittua, tai olemassa olevaa valtapallia varmistettua. Mutta omasta sopeutumisedusta (tulevasta tai olevasta) pidetään kynsin hampain kiinni. Eiköhän arvoisat kansanedustajat sopeutuisi yhteiskuntaan ilman tällaista tukipakettiakin.

...

Siitä huolimatta että useimmista em. tahoista jotkut todella tekevät töitä yhteisen hyvän eteen, voidaan hieman yleistäen todeta, että arvosteltavaa riittää noissa sektoreissa loputtomasti. Onneksi perusasiat ovat suht kunnossa täällä. Ja tässä irwinistisessä itsenäisyyspäivän aikaisessa pääkirjoituksessa todettakoon, että Irwinin ja Vexin fokus on ollut kriittisissäkin lauluissa kansan viihdyttämisessä, sekä oman elannon hankkimisessa ja aineellisenkin elämänlaadun kohentamisessa – oman luovuuden palon ja vimman tyydyttämisen lisäksi. Ilman näitä purevia satiirisia lauluja monen kansalaisen elämä olisi kuitenkin ollut paljon synkempää tässä kaamoksen, jään ja roudan, lyhyen kesän ja pitkän syksyn maassa. Tässä melko erikoislaatuisen toiminnan maassa. Jossa useimmat asiat kuitenkin ovat paremmin kuin missään muualla maailmassa.

...

Meillä kaikilla on suvuistamme ja läheisistämme ollut väkeä varmistamassa vapauttamme ja hyvinvointiamme, ja jotkut heistä ovat yhä keskuudessamme, mutta useimmista on jo aika jättänyt ja osan muistona on sankariristi kirkkomaalla; kunnioittakaamme heitä kaikkia sydämissämme, erityisesti vielä keskuudessamme eläviä sankarimiehiä ja -naisia. Hämeenlinnasta tänä vuonna alkaneet sankariseppeletalkoot laajenivat koko maahan – ei huonompi idea!

Onnittelut 100 vuotta täyttänneelle Suomelle ja sen kunniakkaalle kansalle!

Välitän myös Vexi Salmelta itsenäisyyspäivän toivotukset lukijoille!

Ari Lahti
Irwin-klubi, Irwin Goodman ry /
Irwin Goodman -instituutti


ari.g.lahti@gmail.com - Ari Lahti



5.12.2017 Irwin Goodman Instituutti