Uutiset-sivulle

Viimeinen matka

IrwinGoodman.com 14.1.2011 (Otteet jutusta G-lehdessä 4 / kausi 2010)

Tänään kahdenkymmen vuoden takainen Irwinin viimeinen matka, pois lähtö, 14. tammikuuta 1991 päätti yhden aikakauden - eikä vain suomalaisen viihdemusiikin historiassa.

Irwin Goodmanin ohjelmamyyjä Tapio Honkanen oli mukana Irwinin viimeisellä matkalla ja yritti kiirehtiä sairaskohtauksen saanutta kansantaiteilijaa nopeasti hoitoon Suomen puolelle. Miehet pysäytettiin useammaksi tunniksi Neuvostoliiton puolelle rajaa Vaalimaalla.Ennen kohtalokasta Viipurin matkaa Irwin oli ollut keikalla Joroisissa. … Rajaa ylitettäessä Irwin oli flunssasta huolimatta vielä muuten kunnossa. Viipurin keikasta miehet myöhästyivät lääkärireissun takia ja Irwin jäi illaksi hotellihuoneeseen, kun muut lähtivät syömään.Sunnuntai-aamuna Honkanen heräsi siihen, että huoneessa oli ikkunat selkosellaan ja Irwin haukkoi henkeä ja pyysi hakemaan lääkärin. Hotellista löytynyt Finnsovin terveydenhoitaja sanoi, että olisi parempi lähteä Suomeen päin. …Miehet pysäytettiin rajalle. Neuvostotulli piti heitä votkaturisteina. Höykytyksestä tuli oikea show. Honkanen hyppäsi autosta Irwinin passin kanssa ja sanoi, että mies on sairas. Pitää päästä Suomen puolelle lääkäriin. Irwinin piti nousta autosta. Ääntä koventanut Honkanen vietiin tullin takahuoneeseen ruumiintarkastukseen ja syynättiin päästä varpaisiin (ja perseestä kitusiin… lat huom.).Kolmisenkymmentä kilometriä ennen Haminaa Irwin sanoi: “Paina nyt kaasua, Illikainen, happi loppuu“. Taisivat olla Irwinin viimeiset sanat.”Kun Riitta soitti minulle itkuisena; Antti on lähtenyt… luulin ensin, että Irwin on lähtenyt toisen naisen matkaan. Kun tajusin lopulta, että Irwin on kuollut, tuli aikamoinen tyhjyyden tunne. En olisi tällä alalla ilman häntä. Hautajaiset olivat elämäni raskaimmat, vaikka olen haudannut myös vanhempani ja toisen poikani. Mutta Irwinin arkkua kantaessa tuntui, kuin kantaisin oman nuoruuteni hautaan”, Vexi Salmi muistelee.

Irwin.Goodman.com

Lue koko juttu uudesta G-lehdestä kuvineen - tilaa G-vuosikerta Reteestä kaupasta! Tai liity Irwin-klubiin - saat samaan hintaan (jäs.maksu 24 euroa) G-lehden vuosikerran.